Bugün diş hekimliğinin porselen kron ve köprülerde gelmiş olduğu en son teknolojidir. Klasik metal destekli kron-köprü kaplamalarından ayıran en önemli özelliği metal destek yerine porselenin altında alüminyum oksit ya da zirkonyum oksit kullanılıyor olmasıdır.
Tasarım ve modelaj işlemlerinin insan eli değmeden, tamamıyla bilgisayar ortamında ve robotlarla hiç hatasız yapılıyor olmasıdır.
Porselenin alt yapısı olarak metal yerine kullanılan alüminyum yada zirkonyum oksidin en büyük avantajı estetik ve dayanıklı olmasıdır. Bu materyaller krom nikel,altın yada titanyum gibi alaşımların aksine ışığı geçirme özelliğine sahip olduğu için eski tip klasik porselen kaplamalara göre dişin rengini ve ışığın geçirgenliğini mükemmel taklit eder. Metal destekli kaplamalardaki metal kalınlığı olmadığı için de diş hazırlanması sırasında daha az doku kaldırılacağı için diş daha az zarar görür.
Kullanım Alanı:
- Tek diş harabiyetini ilgilendiren tam kaplamalar,
- 1 yada 2 diş eksikliğinde yapılan köprüler,
- Sadece estetik amaçlı olan ve diş ön yüzüne yapıştırılan laminate veneerler (halk arasındaki deyimiyle yaprak porselen),
- İmplant üstü porselen yapımı.
Uygulama Şekli:
Alışılagelmiş kron kaplama uygulamalarındaki klasik diş küçültme yöntemlerinden farklı olarak tedavi edilen dişte daha az doku kaldırılmakta ve diş basamaklı bir biçimde küçültülmektedir. Böylelikle bitim kenarı dişetinin üstünde olmasına rağmen, zamanla metal altyapılı kaplamalardaki gri renklenme olmamaktadır. Daha sonraki aşamada Hassas ölçü malzemeleriyle ölçü alınıplaboratuarayollanır. Orada özel bir lazer cihazıyla okutulup veriler robota yollanır ve robot aracılığıyla bloktan freze ile diş insan eli değmeden şekillendirilmektedir. Ve sıfır hatayla bitim yapılır.