kanaltedavisi

Kanal Tedavisi

Zamanında tedavi edilmemiş ve çürüğün ilerlediği durumlarda mikro organizmalar dişin pulpa boşluğu dediğimiz damar ve sinir paketinden oluşan bölümüne ulaşır ve bu bölgeyi enfekte eder. İşte böyle durumlarda diş vitalitesini (canlılığını) kaybeder daha ileri durumlarda ise bu bölgede beslenme bozulur .Beslenmenin bozulmasıyla pulpa içi (dişin özü) savunmasız hale gelir ve iltihaplanma dediğimiz hadise gerçekleşir. Gene önlem alınmaz ve tedavi edilmezse kök ucunda apse dediğimiz hadiseye, daha ilerisinde ise gangrene kadar gider. İltihaplanma safhasındaki dişler artık genel vücut sağlığını da tehdit eder hale gelmiştir. Çünkü artık onlar focal enfeksiyon kaynağıdır ve vücuda enfeksiyon odağı olarak sürekli mikrop salgılar. Bu da kalp böbrek vs tüm organları tehdit eder. Özellikle genel vücut sağlığı bozuk imnün sistemi zayıf kişilerde derhal tedavi edilmelidir.

Pulpa bütünlüğünün bozulması sinirlerin cansız hale gelip iltihap oluşması aynı zamanda travma ve darbeden de meydana gelebilir. Dişe gelen darbe kök ucundaki damar sinir paketinde hasara neden olur. Kan akımı dişe ulaşamaz ve ilerisinde de iltihaba neden olur. Bu durumlarda diş önce termal hassasiyete duyarsızdır (soğuk algılamaz). İltihap safhasında sıcağa duyarlıdır. Antibiyotikler sadece anlık çözüm olur iltihabı baskılar şişmeyi engeller fakat sorun devam ettiği için diş ilk etapta renk kaybına uğrar. İleride de kök ucundaki kemik yıkımı ilerler ve daha sonrasında da yan dişlere de zarar verecek hale gelir.

Her ne sebepten olursa olsun. Ağrı veren bu tarz problemli dişler mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kendi başınıza yapacağınız ilaç tedavisi o an için sorun sadece geçiştirir ama yapılacak tedavinin zorluk derecesini ve dişin kurtarılma ihtimalini gittikçe azaltır .

Kanal tedavisi esas olarak bozulmaya uğramış enfekte sinir ve damar paketinin alınıp pulpa boşluğundaki zarar görmüş ve enfekte olmuş bölgenin mekanik ve kimyasal ajanlarla temizlenip. Daha sonrada bu boşluğun doku dostu malzemelerle doldurulmasından ibarettir.

1-Bilgisayar destekli döner aletlerle yapılan kanal tedavisi nedir?

Günümüzde klasik yöntemlerle yapılan kanal tedavilerinin yerini modern cihazlarla yapılan kanal tedavisi almıştır.

a- bu cihazlardaki kullanılan eğeler hassas ve mekanik temizlemeyi mükemmel yerine getirir. Klasik elle yapılan eğelemeye göre daha etkindir.

b-Cihaz bilgisayar desteklidir kanal içi sıkışmayı hisseder ve hekimi uyarıp eğe kırılmasının önüne geçer.

c-Eğeler titanyum alaşımlıdır 180 dereceye kadar kıvrılır dolayısıyla eğri kanallar klasik eğelerle temizlenemezken bu eğelerle temizlenebilir. Çalışma süresini kısaltır seans sayısını azaltır.

d-Apeks locatör denilen özellikleri sayesinde kök ucunu algılar hekimi uyarır bu sayede kanal tedavilerinin başarısızlığında en çok sebeplerden biri olan kanal dışına dolgu taşması yada tam tersi olan eksik kanal doldurmanın önüne geçer.

2-Kanal tedavisi acı ve ağrı verirmi?

Etkin bir anestezi ve işlem öncesi ve sonrasında da uygun ilaç kullanımı ile işlem acısız ve ağrısızdır. Bazı hastalar özellikle ikinci seansta anesteziye rağmen çok acı ve ağrı çektiklerini anlatırlar. Bunun sebebi 1. seansta tam temizlenemeyen sinirlerdir. Kök ucunda oluşan ödemden dolayı 2. seansta anestezi etkili olmaz ve hasta ağrı ve acı çeker. İlk seansta yapılacak etkin temizleme buna sebep vermeyecektir . Bu da çoğu vakada ancak yeni bilgisayar destekli döner sistemlerle mümkündür.

3- Kanal tedavisi uzun mu sürer, kaç seanstır?

Erken gelen olgularda çoğu defa tek seansta bitirilebilmektedir fakat enfeksiyonun ilerlediği durumlarda 2. 3. seansa ihtiyaç duyulur bunun sebebi de seans aralarında kanal içerisinde bekletilmesi gereken mikrop öldürücü kimyasal ajanlardır. (belirli süre kanal içinde kalması gerekiyor)

4-Kanal tedavisi yüzde yüz başarılımıdır?

Eğer hastanın genel durumunda iyileşmeyi etkileyici sistemik bir rahatsızlığı yoksa. Kanal tedavisi kuralına uygun yapıldıysa mutlaka başarı elde edilir. Fakat tedavinin başarılı olup olmadığı bir 6 ay sonra hekimce kontrol edilmelidir çünkü başarısız kanal tedavisi kısa dönemde ağrı vs olarak hastaya kendini belli etmeyebilir. Yıllar sonra bile yanlış tedavi edilmiş kanal tedavili dişler sorun çıkartıp, ancak kendini belli eder.

5-Başarısız olmuş kanal tedavili diş mutlaka çekimemi gider?

Hayır bahsedilen bu döner kanal enstrümanlarıyla çoğu kanal tedavileri yenilenebilmektedir.

6-Uzun süreli uçak seyehatlerinde kanal tedavili dişim ağrıyor neden?

Kanal tedavisi sırasında bahsedilen pulpa boşluğu tam doldurulmadıysa kök ucunda tam tıkama sağlanamadıysa. Yüksek irtifadaki basınç farkından dolayı dişinizdeki hava boşluğu kök ucunda basınca bu da ağrıya sebep olur. Kanal tedavinizin yenilenmesi gerekir.