Estetik İmplant Tedavisi

Başarılı implant tedavisi kemiğe osteointegre olmanın ötesinde yerini aldığı doğal dişi çevre dokularla birlikte tamamen taklit edebilmesine bağlıdır. Bunun için basit önlemler önemli olabilirken ileri düzey teknikleri de hekimin uygulayabilmesi ve implantın hem kendinin hem üst yapısının teknolojik olarak doğalı taklit edebilecek çeşitliliğe sahip olması önemlidir.

BASİT ÖNLEMLER NELERDİR

a- Hekimin atravmatik çalışması, implantı konumlandırma ve çeşitli cerrahi bilgi ve tecrübeye tam hakim olması gereklidir.

b- Mümkünse implant hemen dişin çekiminden sonra yerleştirilmelidir. Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki diş çekimi yapılan bölgedeki kemik 6 ay içerisinde % 30 ila % 60 oranında erimektedir. Bu da kret tabir ettiğimiz implantın yapıldığı bölgede kemik erimesi ve diş eti çekilmesine sebep olur.

c- İmplant yapılacak dişin öncesinde çekiminin atravmatik olması bunun içinde özel farklı tekniklerle yapılması şarttır.

d- Çekim sonrası hemen implant yapımı mümkün değil ise çekim boşluğunun özel materyal ve tekniklerle doldurulup korunması gerekir. (kemik erimesine karşı)

İleri Düzey Teknikler

İmplant yapılacak bölgede çekim çok önceden yapılmış ve kemik erimesi çok ise pembe estetik denilen dişetinin yerine getirilmesi için farklı operasyonlar uygulanır.

a- İmplant ve komşu dişleri çevreleyen kemik dişetinin desteği ve çatısıdır. Dişetinin oluşması ve uzun sürede çekilmemesi için öncelikle kemiğin oluşturulması gerekir. Bu da greftleme ve yönlendirilmiş doku rejenarasyonunu içeren ileri düzey tekniklerle sağlanır.

b- Kemik desteği sağlandıktan sonra ,bağdoku ve dişeti nakilleri yapılır.

Tüm bu işlemler sonucu pembe estetiği sağladıktan sonra başarılı bir protetik resterasyonla implantın üstünde beyaz estetiği sağlamak artık çok kolaydır.

İmplant

Çekilmiş bir dişin yerine çene kemiği içerisine yerleştirilen ve üzerine porselen kaplama-köprü ya da takılıp çıkartılan protezler yapılabilen yapay köklere implant denilmektedir. Doku dostu titanyum gibi kıymetli metallerin yüzeyinin teknolojik olarak şekillendirilmesiyle elde edilir. Günümüzde kemiğe tutunmada çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Genel sağlığı iyi olan bir kimsede,eksilen diş bölgesinde yeterli kemik kalınlığı ve yüksekliği varsa rahatlıkla uygulanabilir .1-2 saatlik. Bir operasyondan sonra alt çenede 1.5 ay üst çenede 3 ay gibi bir bekleme döneminde implant kemiğe kaynaşır ve üst yapıya hazır hale gelir daha sonra üstüne tek diş eksikliği varsa tek kron , kısmi birden fazla eksiklite köprü yada tam diş eksikliğinde hareketli protez  yapılabilir. Bu planlamalar ancak hekimin yapacağı kapsamlı muayene tetkik ve röntgen değerlendirilmesinden sonra belirlenir.

Tek Seansta İmplant ve Estetik Dişler

Günümüz diş hekimliği teknolojisinde artık tek seansta implantları yerleştirip üzerine estetik dişler yapmak mümkün. Hatta kemik desteğinin yeterli olduğu ve enfekte olmayan dişlerin çekiminden hemen sonra yapılan implant tedavisi ve üstüne yapılan geçici kaplama sonrası implant etrafında kemik erimesi çok az olup, dişeti estetiği daha iyi sağlanmaktadır.

All-On-Four Tam Dişsiz Ağızlarda Tek Seansta İmplant ve Dişler

Özellikle ileri yaşlarda daha çok görülen ve aşırı kemik kaybı sonucu, arka bölgelerde kemik erimesi sonucu implant yapılamayan durumlarda , ileri cerrahi uygulamalarına gerek kalmadan yapılan bir tekniktir. Alt ve üst çenede ön bölgede kemik erimesinin daha az olması sebebiyle anatomik olarak 2 açılı uzun implant ve  ön bölgeye 2 implant yerleşimini esas alır.  Yeterli kemik desteği alındığı durumlarda hasta aynı gün içerisinde dişlerine kavuşur. Protetik safhada kaplamalar üstten vidalı tek parça halinde hazırlanır ve dayanak olan 4 yada 6 implanta vidalanarak sabitlenir.